“Custom made” oprema za brijanje

March 3, 2011 in Brijači, tekstovi za prikaz by kig1976

Poznat sam pod nazivom King. Rođen sam 1976. godine. Već dugi niz godina redovito tj. svakodnevno koristim britvu za brijanje. Prije par mjeseci odlučio sam svoj hobi i godinama stečeno znanje podignuti na jednu višu razinu pa sam tako prvi pokrenuo projekt ručno rađene opreme za brijanje. Konkretno, radi se o četkicama za brijanje i DE brijačima. Također u svojoj manufakturi nudim usluge restauracije i oštrenja britvi,  no o tome nešto više u narednim člancima.

Za sada ću se osvrnuti samo na gore spomenutu ponudu četkica i DE brijača. Naime, četkice i brijači koje ja izrađujem prepoznati su i na stranim Forumima posvećenim klasičnom brijanju te su njihovu kvalitetu i estetiku pohvalili i neki od poznatijih “custom made” proizvođača iz USA.

Sve četkice i brijači izrađuju se od egzotičnih vrsta drva kao npr. Gabon Ebony, Cocobolo, Black Palm, Kingwood, African Blackwood i dr., a postoji i mogućnost izrade i od domaćih vrsta drva masline, oraha, divlje šljive i sl.  Sve drške su polirane u visoki sjaj, zaštićene specijalnim dvokomponentnim uljem za zaštitu koje ne narušava prirodni izgled drva te je na svaku dršku naneseno 5-8 tankih slojeva Karnauba voska kako bi drške zadržale svoj visoki sjaj. U skoro vrijeme bit će ponuđena sasvim mala serija proizvoda izrađenih od abonosa (hrast lužnjak koji je bio potopljen na dnu rijeke i koji je star oko 5000 godina što je dokazano na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu pomoću metode C14).

Sama izrada za sada se vrši u malim serijama i to je cilj cijele priče,  jer se na taj način može voditi računa o kontroli kvalitete,  a svaki proizvod iako na prvi pogled sličan ili isti onom prethodnom je sam za sebe unikat jer se sve radi ručno uz minimalno korištenje tokarskog stroja.

Brijači koji se izrađuju opremljeni su Parker glavama sa zatvorenim zubima i nažalost za sada je to jedina opcija, jer su to jedine glave koje se kao nove mogu nabaviti trenutno u svijetu,  a moj cilj nije kupnja polovnih brijača po e-bayu te korištenje glava od istih (naravno uz dodatno niklovanje), jer svom kupcu želim pružiti novi i nekorišteni proizvod.

Slika 1: DE brijač s drškom od drva Black Palm

Slika 2: DE brijač s drškom od drva Gabon Ebony

Što se tiče četkica za brijanje, kod njih kao i kod brijača koriste se iste vrste egzotičnih i domaćih drva te je proces zaštite i poliranja drške potpuno isti. No, kod četkica je izbor “čekinja” (dlake) puno širi. Četkice se opremaju čvorovima jazavca i svinje u raznim dimenzijama,  a kod jazavca i u raznim gradacijama (silvertip A, silvertip, super, pure, Black badger).

Kod stavljanja čvorova u dršku vodi se računa da se kvalitetno izbalansira dužina dlake u odnosu na širinu čvora kako bi četkica zadržala svoj “backbone” i kako ne bi bila “floppy” tj. kako se dlake ne bi pretjerano savijale tijekom upotrebe. U ponudi se nalaze i četkice sa izrazito širokim čvorovima (28 i 30 mm) koje je komercijalno jako teško pronaći,  a i kad se pronađu onda su cijene istih znatno visoke (po 200 i više EUR).

Slika 3: Četkica od jazavca s drškom od Cocobola (silvertip 24X57)

Slika 4: Black badger četkica s drškom od oraha

Slika 5: Svinjska četkica

Na samom kraju će čitatelja vjerovatno interesirati cijene cijene proizvoda pa mogu kazati da su cijene DE brijača 40 EUR dok se cijene četkica kreću od 20 EUR koliko košta svinjska četkica pa do max. 90 EUR koliko košta najskuplja četkica jazavca s čvorom širine 30 mm,  a cijena četkice prvnstveno ovisi o gradaciji (silvertip A, silvertip, pure…) i veličini i širini čvora.