Slant bar brijač

November 13, 2009 in Brijači, Slideshow by inemet

I tako naručio sam moj brijač: Merkur Heavy Duty Safety Razor with Slant Bar, bio je oko 40 $ plus troškovi prevoza.

Stigao je zajedno jednom  Merkur nožićem i metalnom kutjom sa prorezom na sredini, koja je namenjena za odlaganje iskorišćenih nožića.

Prvi utisak je da ste dobili stvar koja će vam trajati do kraja života (jednostavna i izuzetno kvaltetna izrada). Iznenadio me je njegov oblik i težina, evo kao izgleda:

merkur-slant-bocno

Kao što vidite njegova bočna ivica nije ravna nego je oborena tako da izgleda kao da je slomljen :) . Time se prilikom brijanje dobija (kako bi Mr. M rekao) efekat ” giljotine” t.j. brada se zaseca i ne sabija nazad u kožu.

Naravno, odmah sam se pohvalio Mr. M-u i evo njegovih proverenih saveta koji se i danas pridržavam :


 

Drago mi je sto je Slant stigao. Srecna je okolnost sto carinici koriste plasticne brijace sa vise nozica, pa im takve stvari nisu bitne, jer u suprotnom, ko zna da li bi uopste i stigao.

Pre uputstva, par reci o nozicima. Ovde, u Beogradu se mogu pronaci sledeci DE nozici:
1. Gillette super stainless (crvena kutija), proizvodi Proctor & Gamble, St. Petersburg, Rusija, cena oko 40 din.
2. Gillette platinum (plava kutija), isti proizvodjac, cena 40 din.
3. Wilkinson (bela plasticna kutija), Solingen, Nemacka, 55 din.
4. MEM super silver platinum (plava kutija), Impa, Beograd, Zemun, 50 din. Postoje dve verzije, jedna je potpuno bela (stara proizvodnja) i druga koja je plavo-bela (novija proizvodnja).
5. Bic, chrome-platinum (zuta kutija), Francuska, oko 40 din.
6. SuperMax platinum (plava kutija), SuperMax, Indija, cena oko 35 din.
7. Lord super stainless (plava kutija), Zaza group, Turska, cena 20 din.

Svi nozici su u pakovanju od po 5 komada i mogu se pronaci u prodavnicama kozmetike Lilly ili u hipermarketima (Rodic, Idea, Merkator). Naravno, ni jedna prodavnica ih nema sve na istom mestu, ali nije veliki problem pronaci ih.

Ako je suditi po onoj staroj, da „sto je skupo, to i valja“, odmah bi se moglo pomisliti da nozici Lord ispadaju iz igre. Medjutim….

Radoznalost mi nije dala mira pa sam uzeo jedan pre mesec dana, cisto da probam. Kad ono… Fenomenalno! Nisam mogao da verujem. Ubedljivo su najostriji od svih gore navedenih i prolaze kroz moju bradu kao kroz puter, sto se za druge bas i nije moglo reci. Posto je proba prve kutije prosla dobro, otisao sam i kupio celo pakovanje od 20 komada (ukupno 100 nozica). A i ujaku sam dao jednu kutiju da proba, posto se zalio da su vecina ostalih tupi (nisu kao nekada, a to znaci pre 40 godina). Jedino mu je Feather odgovarao (kako i ne bi kada je to nesto, slobodno mogu reci, preostro i nije za svakodnevno brijanje).

Samo da dodam da sam ja prijatno iznenađena sa SuperMax SUPER PLATINUM (srebrna kutija sa žutimaslovima), kupio sam ih u Merkatoru (oko 40 din.).  Tanji su od Wilkinsona, a dovoljno oštri i ne tupe se brzo, evo slike:

supermax_super_platinum_de1


Sve ovo pisem kako za potencijalne greske ne bi bez razloga okrivio Slant. Ima mnogo vise varijabli koje su odgovorne za „stanje na terenu“, a brijac je usko povezan sa tehnikom.

I sam si se uverio da je brijac napravljen kao tenk – da traje. Tacno je da je kutijica za odlaganje potrosenih nozica. Merkurov nozic koji si dobio je po mom misljenju, sjajan. Ja ih imam jos negde oko 8 komada. O tim nozicima postoji podeljeno misljenje – jedni ih hvale, a drugi kude. Bilo koji nozic da probas, nemoj da ides na silu, ukoliko osetis da je tup. Takodje, nemoj da ih koristis u nedogled. Pa, na kraju krajeva, nisu oni nesto skupi. Koliko mogu da traju, zavisi od cvrstine dlaka (tj. kutikule), kvaliteta vode, sapuna i naravno od njih samih, tj, od nacina izrade.

Ovo je zlatno pravilo: kada krenes da se brijes, ako osetis da nozic zapinje, da vuce ili preskace dlake i da je ceo proces bolan, to ukazuje na dve stvari:
a) losa tehnika, tj. ne drzis Slant pod odgovarajucim uglom
b) nozic je tup.

Na zalost, vecina ljudi pokusava da resi taj problem tako sto povecava pritisak ili brzinu pokreta. Iz jedne greske srljaju u drugu.

Sto manje varijabli „uvedes“ u igru, to ces pazljivije moci da ih pratis i kontrolises. Nisu ni sve pene, gelovi, sapuni, kreme iste. Ni aftershave losioni, ni nozici. A ni dlake, koza, voda, itd.
… nastaviće se