Analiza prodaje opreme za brijanje na srpskom tržištu

August 16, 2011 in Prodaja by inemet

Zahvaljujem se članu našeg foruma Darmarku na pruženim podacima (originalni post možete videti ovde)

Brijači i žileti:

Ako je suditi po praistorijskim crtežima, još su naši prapreci, pre tridesetak hiljada godina iznalazili načine da brijanjem izgledaju uredno. Ti prvi jednokratni prabrijači verovatno bili od kremena i vulkanskog stakla, dok se dugotrajni brijači se pojavljuju uporedo sa stvaranjem mogućnosti obrade metala. Od naroda do naroda, postojali su i različiti trendovi oblikovanja brade i brkova, a najsrećniji su bili oni najimućniji, koji su mogli da priušte lične berbere. Današnji brijači i žileti, u korak s vremenom u kom živimo, pružaju, svakako, još više šansi za uredan izgled i glatku kožu.

NIELSEN ANALIZA TRŽIŠTA

Retail Audit se zasniva na praćenju prodaje ka krajnjim potrošačima na uzorku prodajnih mesta izabranih tako da budu reprezentativna za kanale prodaje koji se prate. Ista prodajna mesta se popisuju na mesečnom ili dvomesečnom nivou tako što obučeni popisivači fizički broje maloprodajne zalihe, beleže obavljene nabavke u proteklom periodu i beleže maloprodajne cene. Konstantno praćenje ovih informacija omogućava izveštavanje o obimu i vrednosti maloprodaje, kao i o ostalim podacima značajnim za proizvođače, distributere i prodavce. Uključeni kanali prodaje – jedinice prodaje relevantne za FMCG kategorije: hipermarketi/supermarketi, velike i srednje prodavnice, male prodavnice, kiosci i paviljoni, specijalizovane radnje za prodaju sredstava za ličnu i kućnu higijenu. Kanali koji nisu uključeni: ostale jedinice prodaje proizvoda (npr. pijace), velikoprodaje koje imaju prodaju i prema krajnjim kupcima, kao i cash&carry radnje (npr. Metro).

Terminologija:

Obim prodaje – količina robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u prodajnim jednicama mere (npr. kg) i količinski udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije.

Vrednost prodaje – vrednost robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u lokalnoj valuti i vrednosni udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije.

Brijači i žileti su kategorija koja ne pokazuje sezonalne oscilacije u prodaji, odnosno prodaja kategorije je ujednačena tokom godine. Najzastupljeniji su brijači i žileti koji su namenjeni osobama muškog pola, sa količinskim udelom većim od 50 odsto. Brijači i žileti namenjeni osobama ženskog pola zauzimaju svega nešto više od 10 odsto ukupne prodaje, dok ostatak prodaje predstavljaju proizvodi bez jasno definisane ciljne grupe. Više od 90 odsto proizvoda iz kategorije brijača i žileta prodato je po redovnim cenama i u pakovanjima koja nisu označena kao promotivna, dok je ostatak prodat u promotivnim pakovanjima. Iz godine u godinu, beleži se rast u prodaji promotivnih pakovanja, što je trend koji se može primetiti i u mnogim drugim kategorijama i to naročito sa zaoštravanjem ekonomske krize u svetu. Najznačajniji kanal za prodaju kategorije su male tradicionalne radnje (maloprodajni objekti prodajne površine do 40 kvadratnih metara) i u ovim radnjama proda se više od 1/3 kategorije. Slede hiper i supermarketi i velike radnje (prodajna površina od 41 do 300 kvadrata), sa udelom od po 1/4. Ostatak kategorije proda se u specijalizovanim radnjama za prodaju sredstava za ličnu i kućnu higijenu i u apotekama i u kioscima. Vodeći proizvođači (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Bic, Procter&Gamble, Super Max Ltd, Super Silver i Wilkinson Sword. Top pet robnih marki (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Bic, Gillete, Mem, Super Max, Wilkinson Sword.
Napomena: podaci su za period maj 2010 – april 2011. i odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije.

Nielsen analiza prodaje brijača i žileta za maj 2010-april 2011