Parker 99R

April 27, 2014 in Brijači, Istaknuti tekstovi, Klasično brijanje, Slideshow by inemet

Dakle, da iznesem utiske o ovom brijaču nakon kraćeg vremena upotrebe (8-o brijanje)  Smiley.
Prvobitno je u planu bio Parker  91R, ali sam se predomislio i  ovaj model mi se učinio interesantnijim zbog težine, dužine drške kao i leptir načina stavljanja žileta.
Kupljen je kod nas (Brijač šop) i u pomenutoj radnji je skuplji u odnosu na, recimo ebay (bez troškova slanja, možda carine) za oko 200din.
parker99r001

Brijač stiže u neuglednoj kartonskoj kutiji, uvijen u celofan.
Parker je indijski proizvod (firma je osnovana još 1973. godine) i reč je o firmi koja već dugo opstaje na enormno velikom tržištu.
Ovaj model (99R, Premium line) se prvi put pojavio 2010. godine I do danas se proizvodi.
Ajde da ne kažem klon, ali neodoljivo liči na Merkur 38C  Cheesy.

parker99r005

merkur38c-300x300

Zamerki na dizajn I kvalitet izrade nema, dešava se da kvalitet izrade može u nekim serijama da oscilira, naročio je bilo izraženo u prvim serijama od 2010., zato sam se I odlučio da ga ovde uzmem zbog eventualne reklamacije, srećom, ovaj primerak je sasvim u standardu I nema mana.

parker99r002

parker99r004

Problem se javlja sa loše centriranjem žileta, tako da jedna strana žileta “viri” više od druge, I to pravi velike probleme, ali treba reći da se radi o pojedinačnim I nasumičnim serijama pa ne treba generalizovati kvalitet Parkera, i kao što rekoh, taj problem se najviše javljao na početku proizvodnje 2010. dok se sada kvalitet ujednačio.

parker99r003

Ono što ga krasi je dužina drške I težina od skoro 100 grama, među najtežim brijačima je na tržištu, osećaj jeste subjektivan , ali sjajno leži u ruci, težina je dovoljna da sam brije, izrađen je od masivnog mesinga I dodatno hromiran. Drška ima dobru teksturu i ergonomiju I ne proklizava.
Sistem stavljanja žileta je tzv. leptir, otvara se I zatvara na samom dnu drške, glatko I precizno.
Izloženost  žileta je kao kod podesivih Gillette 5 ili 6, svakako bih ga svrstao u umereno agresivne iako se mogu pronaći različiti utisci o agresivnosti na netu.

U poređenju sa Gillette braćom…

parker99r006Kao dodatnu opremu, moguće je dokupiti I kožnu (putnu) futrolu za ovaj brijač, izrađenu od goveđeg boksa u crnoj boji sa lakiranim bokovima.Futrola je tačno po meri I vrlo efektno izgleda sa brijačem, vrlo precizno izrađena sa utisnutim logom firme pozadi, jedino što je sama koža  “posna” pa je neophodno da se namaže par puta bezbojnom kremom kada zablista u punom sjaju.

parker99r007Hteo sam neku promenu iz čiste obesti i radoznalosti, obzirom da sam do sada koristio crni Gillette (Gillette Black Beauty) kome je teško nači manu,  i vrlo mi prija ta promena da budem iskren.
Da li zbog sjajno ergonomski oblikovane drške, težine ili nečeg sasvim trećeg svako brijanje (sa Astra žiletima) je predstavljalo pravo zadovoljstvo bez posekotina i iritacija.
Kome se sviđa i ko voli, i baš je to želeo, svaka preporuka…

parker99r008

Prikaz je dao uvaženi član foruma japonikus
(http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php?topic=718)
 Sve pohvale i zasluge idu samo njemu :)